Gündem & Finans

Dünya Gündemi Küremiz Isınıyor

Küremiz Isınmaya Devam Ediyor

Nitekim geçtiğimiz hafta bu alanda yaşanılan Dünya Gündemi Küremiz Isınıyor gelişmeler de tüm insanlık adına gündemde tutulmayı hak ediyor. Ülkemiz her ne kadar iklim değişikliği gündeminden oldukça uzak olsa da bu konuyu gündemde tutmak, gelecek nesiller açısından oldukça ehemmiyet arz ediyor. Zira ülkemiz, Akdeniz havzasındaki diğer ülkeler gibi iklim değişikliği hususunda oldukça kırılgan bir coğrafyada yer alıyor.

Portekiz’de Orman Yangınları

Bu yazın 3. büyük sıcak hava dalgası bu sefer Portekiz’i vurdu. Geçtiğimiz hafta Portekiz’de yılın en yüksek sıcaklığı (46.4 derece) ölçüldü. Hafta sonu Portekiz’in Odemira kasabası yakınlarında çıkan orman yangınlarında 6 bin 700 hektarlık alan yok oldu. Yüzlerce insan tahliye edildi ve birçok itfaiyeci yaralandı.

İber yarımadasında 40 dereceyi aşan sıcaklıkların bu hafta da devam etmesi öngörülüyor. İspanya’daki büyük orman yangını ise geçtiğimiz hafta sonu tam olarak kontrol altına alındı. Akdeniz ülkeleri bu yaz da ciddi orman yangınları ile mücadele ederken altı Akdeniz ülkesinin hükümet başkanları, iklim değişikliğinin Akdeniz ve çevresinde ortaya çıkarttığı ve çıkartacağı sonuçlara dair ortak bir bildiriye imza attı.

Dünya Gündemi Küremiz Isınıyor
Dünya Gündemi Küremiz Isınıyor

Hırvatistan, İtalya, Malta, Portekiz, Slovenya ve Yunanistan hükümet başkanları “Akdeniz için Çağrı” başlıklı metinde iklim krizinin “olağanüstü hal” durumuna dönüştüğü vurguladı. Son dönemde Akdeniz bölgesi için aşırı sıcaklar, seller, yangınlar, çölleşme, su ve elektrik kesintileri gibi sonuçların daha fazla yaşandığı belirtilen metinde şu ifadelere yer verildi:

“Artık kaybedecek zaman yok, siyasi veya ekonomik nedenlerle taviz verecek zamanımız kalmadı. Harekete geçmek, acil ve etkili adımlar atmak zorundayız. Tüm Akdeniz ülkeleri, koordinasyon içinde hareket etmeli ve iklim krizinin etkilerini durdurmak ve tersine çevirmek için ortak çaba sarf etmelidir.”

Türkiye’nin de bu konuda Akdeniz ülkeleri ile birlikte hareket etmesi ve küresel ısınmanın etkileriyle birlikte mücadele edilmesi elzem görünüyor. Zira, diğer olumsuz sonuçların yanı sıra özellikle orman yangınları ile mücadelede ortak eyleme geçilmesi, hızlı ve etkin sonuçlar almak için kaçınılmaz.

Küremiz Hızla Isınmaya Devam Ediyor

Temmuz 2023’te dünyanın ortalama sıcaklığı ilk defa 17 derecenin üzerine çıktı. Ağustos ayında ise yeni rekorların kırılacağından endişe duyuluyor. Sıcaklıklar bu şekilde giderse 2023 yılı dünyanın ölçülebilen en sıcak yılı olmaya doğru gidiyor.

Hızla ısınan atmosfer ve okyanuslar, ısınmanın hızlanmasına olumsuz etkide bulunacak yeni sonuçlar üretiyor. Ormanlar havaya salınan karbonu yangınlar ile mücadele ederken nasıl daha fazla emebilir? Atmosferde oluşan sıcaklığı emen okyanuslar, kendileri daha da ısınırken bu görevi nasıl yerine getirebilir? Küresel problemler, önce bölgesel ve sonrasında ise küresel işbirlikleri gerektirir.

Alarm zilleri dünyanın dört bir köşesinden duyulurken devletlerin konferanslar düzenlemek ve bürokratik düzenlemelerle uğraşmak yerine artık somut ve hızlı eylemlere geçmeleri insanlık adına en acil sorunumuz. Aksi takdirde ısınan küremiz, tüm insanlığı artık baş edemeyeceği sorunlarla baş başa bırakacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu